Novostavba ZŠ Komenského Říčany

Novostavba areálu budov devítileté ZŠ byla navržena jako jižní fronta Komenského náměstí

Stavba dala vzniknout novému městotvornému prostoru. Zdařile využívá jižně orientovaného, mírně svažitého pozemku. To umožnilo celou stavbu navrhnout jako pasivní. Učebny jsou natočeny do zeleně a bohatě prosvětleny velkými jižními okny. Prostory zázemí směřují do náměstí k severu. Budova využívá terasovitých zelených střech s vzrostlými rostlinami nejen pro lepší retenci vod, ale také pro zkrášlení celkové podoby náměstí.

Vytápění, chlazení a příprava TV je řešeno systémem tepelných čerpadel země - voda, které jsou využity jak pro vytápění tak především pro chlazení budovy. Řízené větrání je s rekuperací vzduchu. Střechy jsou využity k výrobě elektřiny pomocí fotovoltaického systému.  Budova je navržena jako vysoce inteligentní a pasivní s využitím nejmodernějších dostupných technologií.

Výsledná energetická náročnost budovy.

  • celková dodané energie A - mimořádně úsporná
  • neobnovitelné primární energie A - mimořádně úsporná

Autoři projektu:

Ing. Arch. Andrej Kušnierik, Ing. Arch. Petr Ovčačík, Ing. Libor Truhelka, Ing. Luboš Knor, Ing. Daniela Kreisingerová

Rozsah služeb Energy Benefit Centre:

  • Studie

Informace o projektu
Investor: Město Říčany
Předpokládaná investice: 350,0 mil. Kč bez DPH